Skip links
FNL GUIDE | Αμπελώνες Χαριτάτου, Χαρίτων 2017

FNL GUIDE | Αμπελώνες Χαριτάτου, Χαρίτων 2017

Νέα ετικέτα, νέες συγκινήσεις και νέες αποδείξεις για το υψηλό δυναμικό της ποικιλίας Βοστυλίδι, από την οινική Spezieria των Χαριτάτων.

Δεν είναι πολλά τα χρόνια που έχουν περάσει αφότου η δουλειά της οικογένειας φαρμακοποιών Χαριτάτου με πρωτο-κέρδισε, κλεισμένη στις “αρχοντικές” φιάλες με τον οικογενειακό θυρεό. Ξεχωριστή δίχως άλλο όχι μόνο εμφανισιακά αλλά και στιλιστικά, αφού το Μοσχάτο από τον  αμπελώνα στα Κλαδάτα είναι πιο …Ρομπόλα και από τις Ρομπόλες ενώ η Μαυροδάφνη απόλυτα φινετσάτη και “ελαφροπάτητη”.

Πρόσφατη προσθήκη στην γκάμα του παραγωγού που έχει βάλει (και αυτός) πολύ πυρίτιδα στην ποιοτική έκρηξη της Κεφαλονιάς το Χαρίτων, που φέρει το “βαρύ” όνομα  του αναβιωτή του οικογενειακού αμπελώνα των 45 στρεμμάτων.

Μάλιστα, σε αντίθεση με αυτό που ίσως κανείς θα υπέθετε, για την εν λόγω ετικέτα δεν χρησιμοποιείται η Ρομπόλα αλλά το Βοστυλίδι, η νέα λευκή ντίβα του Ιονίου με τον μαλακό, γλυκόπιοτο και πληθωρικό χαρακτήρα. Αρχική επιβεβαίωση για αυτόν το απαλλαγμένο από πράσινες ανταύγειες υποκίτρινο χρώμα και το “βαρύ” μπουκέτο κίτρινων φρούτων, πεπονιού, αμυγδαλόψιχας και ώριμης μπανάνας.

Το πλούσιο στόμα είναι φορτωμένο με γλύκα από την αρχή ως το τέλος, όμως το Χαρίτων σε καμία περίπτωση δεν γίνεται κουραστικό μιας και η εξαιρετική οξύτητα παρακολουθεί διακριτικά έτοιμη να επέμβει σε κάθε υποψία πλαδαρότητας. Μάλιστα η αίσθηση του όγκου και της δύναμης θυμίζει λευκό Hermitage και μόνο η μέτρια επίγευση –που αφήνει μάλιστα και αλκοόλη σαν τελική εντύπωση- αφαιρεί πόντους εντυπωσιασμού.

Αντίθετα με άλλα κρασιά αυτού του στυλ είναι, το εν λόγω Βοστυλίδι  αποδείχτηκε φιλικό με όλα τα ποτήρια, με το Spiegelau Willsberger Anniversary White πάντως να κερδίζει στα σημεία. Αντίθετα η θερμοκρασία σερβιρίσματος πρέπει να προσεχθεί με ευλάβεια, αφού κάτω από τους 14° C δεν συμβαίνει …απολύτως τίποτα!

Η στόφα του κρασιού φέρνει στο μυαλό ευγενή λευκά πετούμενα όπως το ορτύκι και λευκές τρούφες πάνω σε ριζότα φτιαγμένα με πραγματικούς ζωμούς. Όμως και μια καρμπονάρα ή αμπελοντολμάδες αυγολέμονο διόλου δεν θα ρίξουν το επίπεδο της συνδυαστικής ευγένειας.

Το Βοστυλίδι έχει την μοναδική ικανότητα να φέρνει όλη τη βαρελάτη ίντριγκα χωρίς να έχει νοιώσει το άγγιγμα του ξύλου και οι Αμπελώνες Χαριτάτου όχι μόνο το αποδεικνύουν μεγαλόπρεπα στο ποτήρι αλλά και το προσφέρουν με κάτω από 13€.

Ίσως το ποσό να μην ακούγεται μικρό για ένα λευκό κρασί, όμως η ιδιαιτερότητα  της ποικιλίας, η περιορισμένη παραγωγή και η ποιότητα μέσα στη φιάλη (που με μεγαλύτερη επίγευση θα έμπαινε στα επίπεδα του εξαιρετικού) καθιστούν το Χαρίτων ένα ακόμα best “niche” buy που μας χαρίζει η οινική Spezieria των Χαριτάτων.

Βαθμολογία: 8/10