Skip links
ΦΥΣΙΚΩΣ ΓΛΥΚΥΣ ΟΙΝΟΣ

Joya darling

2022

Joya darling
ΦΥΣΙΚΩΣ ΓΛΥΚΥΣ ΟΙΝΟΣ

Joya darling

2022

Παράγεται από 100% λιαστό Μοσχάτο, οίνος φυσικώς γλυκύς, ωρίμανση σε βαρέλι. Ένα κεχριμπαρί μοναδικά δροσιστικό γλυκό κρασί, του οποίου η οξύτητα φρεσκάρει την παλέτα με αποτέλεσμα να ανυπομονείς για το επόμενο ποτήρι. Αποξηραμένα βερίκοκα, ροδάκινα και γλυκό του κουταλιού σταφίλι σε κάθε γουλιά… κι’ όμως δεν σε λιγώνει! Οι φιάλες του Joya darling είναι εξαιρετικά λίγες, τα χαμόγελα που σκορπάει αμέτρητα.

ΤΥΠΟΣ Φυσικώς γλυκύς οίνος – Λιαστό Μοσχάτο σε ημισκιά
ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ 100% Μοσχάτο
ΑΛΚΟΟΛ 15%
ΠΑΡΑΓΩΓΗ 500 φιάλες 750ml
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ γραμμική χωρίς χημικές παρεμβάσεις
ΥΨΟΜΕΤΡΟ
ΕΔΑΦΟΣ αργιλοπηλώδες
ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΒΝ
ΤΡΥΓΟΣ χειρωνακτικός τέλη Αυγούστου
ΩΡΙΜΑΝΣΗ σε δρύινα βαρέλια για 24 μήνες – παλαίωση σε φιάλη
JOYA DARLING

Storytelling

Τζόγια μου, στα ιταλικά, θα πει «χαρά μου» και στα Επτάνησα χρησιμοποιείται ως προσφώνηση για τα αγαπημένα πρόσωπα από τον καιρό της Ενετοκρατίας. Τζόγια λέγεται και το πρωτότοκο εγγόνι της νέας γενιάς της οικογένειας. Η αγάπη μας για τα αμπέλια είναι μια κληρονομιά που χάνεται στο βάθος των αιώνων, η ευτυχία όμως κρύβεται σε μια στιγμή. Σε μια γουλιά κρασί, στο γέλιο της Τζόγιας ένα απόγευμα στην παραλία Λέπεδα, στο Ληξούρι. Το φόρεμα της ήταν μπλε, όπως αυτό της ετικέτας και η χαρά της τόσο μεγάλη που έκανε τα μάτια της να αστράφτουν ακόμη και κάτω από τα δυσανάλογα τεράστια γυαλιά ηλίου.

Joya Darling, Τζόγια πολυαγαπημένη

Κείμενο της Νένας Δημητρίου για τον ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟ

“Τζόγια μου” λένε στα Επτάνησα και αυτό σημαίνει καλώς την, ή άλλες φορές “χαρά μου”, “μάτια μου”. Αν και στα ιταλικά η λέξη σημαίνει χαρά, για τους Κεφαλονίτες είναι ένα βενετσιάνικο κατάλοιπο που ενσωματώθηκε στην τοπική διάλεκτο και δύσκολα μεταφράζεται μονολεκτικά. Πρόκειται σε κάθε περίπτωση για μια τρυφερή και χαριτωμένη προσφώνηση. Τζόγια λένε και την εγγονή της Ιωάννας Χαριτάτου, του Κτήματος Χαριτάτου στα Μονοπολάτα, από την οποία εμπνεύστηκαν το όνομα του νέου τους επιδόρπιου οίνου.

“Ήταν απόβραδο, ήμαστε δίπλα στη θάλασσα και η Τζόγια φορούσε ένα ναυτικό γαλάζιο φόρεμα. Γελούσε με την καρδιά της, με ένα τρυφερό και συγχρόνως παιχνιδιάρικο γέλιο. Την τράβηξα μια φωτογραφία γιατί ήθελα να κρατήσω ζωντανή για πάντα αυτή τη στιγμή με την τόση χαρά. Όσοι βρισκόμασταν εκείνα τα λεπτά παρόντες ήμασταν ενωμένοι σε μια ευτυχία. Λίγο αργότερα σκέφτηκα πως αυτό το γαλάζιο και το γέλιο της επιθυμούσα να μπουν στο κρασί μας” διηγείται γλαφυρά η Ιωάννα. Κι έτσι η μικρή Τζόγια έγινε η έμπνευση για την νέα ετικέτα. Πρόκειται για ένα επιδόρπιο οίνο από λιαστό Μοσχάτο σταφύλι. Είναι ΠΟΠ κρασί και φυσικά γλυκό, όχι όμως πολύ γλυκό, μπορεί κανείς να πιεί και δυο και τρία ποτήρια. Θα λέγαμε πως είναι μοντέρνα γλυκό, για αυτό και μπορεί να σταθεί μόνο του στο τέλος ενός γεύματος αλλά να συνοδεύσει και τα γλυκά πριν το κλείσιμο του φαγητού, ή να ταιριάξει με πικάντικα ή αλμυρά στην αρχή, σαν απεριτίφ. Τότε επιτυγχάνεται μια σπιρτόζικη αντίθεση, σαν δροσερό φιλάκι.

Την χαρά πρέπει να τη μοιράζεσαι με όλους, με όσο περισσότερους γίνεται γι’αυτό η νέα ετικέτα του κτήματος Χαριτάτου φέρει πληροφορίες και σε γραφή Braille, όπως συμβαίνει και με την ετικέτα της Mademoiselle. Μεταφέρω σε απόδοση το κείμενο της πίσω ετικέτας: απαλό σαν το απογευματινό φως, φυσικά γλυκό χωρίς τίποτα τεχνητό ή ψεύτικο, αγνό σαν το χαρούμενο γέλιο της πολυαγαπημένης μας εγγονής Τζόγιας. Η χαρά δοσμένη σε μια γουλιά κρασί. Μια στιγμή αποτυπωμένη για μια ζωή σε μια φιάλη.

JOYA DARLING

Food Pairing

Ίσως εκπλαγείτε, όμως το Joya darling πρέπει να το δοκιμάσετε με σχετικά «άγλυκα γλυκά» όπως είναι ο σιμιγδαλένιος χαλβάς, το ραβανί αλλά και το γιαούρτι με μέλι και φρούτα! Ωστόσο, εάν θέλετε να απογειώσετε την εμπειρία συνδυάστε το με μπλε τυρί, απαλά τυριά όπως φρέσκια μυζήθρα, μανούρι ή ακόμη και γλυκά ημίσκληρα όπως κασέρι.

JOYA DARLING

Music Pairing

'Ενα τρεχαντιράκι τζόγια μου...

JOYA DARLING

Τεχνικά δελτία

Κατεβάστε τα τεχνικά δελτία ανά χρονιά σε μορφή PDF.