- Νίκος Ιωαννίδης | Δημοσιεύθηκε στο grape στις 27 Ιουλίου 2022
Η οινική πορεία της Κεφαλονιάς είναι σταθερά ανοδική τα τελευταία χρόνια με τα οινοποιεία του νησιού να δείχνουν ξεκάθαρα και με κάθε ευκαιρία τη δυναμική τους.
Αυτό φαίνεται τόσο στις εκθέσεις κρασιού, όσο και στις συμμετοχές σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς. Τα κεφαλονίτικα κρασιά κατακτούν συνεχώς σημαντικά βραβεία και διακρίσεις. Η ίδρυση του Συνδέσμου Οινοποιών Κεφαλονιάς είναι ένας από τους λόγους της αλλαγής. Λειτουργεί ως εργαλείο συνεργασίας για την προώθηση των κρασιών, την ανάπτυξη κοινών δράσεων αλλά για και την καθιέρωση της Κεφαλονιάς ως οινικό προορισμό. Είναι το μόνο από τα Επτάνησα με τόσο οργανωμένη και δραστήρια οινική κοινότητα.
Ο οινοτουρισμός στην Κεφαλονιά δεν εξελίσσεται παράλληλα με την τουριστική ανάπτυξη του νησιού που έχει συνδεθεί κυρίως με τον μαζικό τουρισμό. Αντίθετα, τα μικρά οινοποιεία του νησιού καταφέρνουν να προσελκύσουν κυρίως ψαγμένους επισκέπτες που ενδιαφέρονται για την τοπική γαστρονομία. Όσοι είναι διατεθειμένοι να παρεκκλίνουν λίγο από τις βασικές διαδρομές του τουριστικού χάρτη, θα επιβραβευτούν. Η επίσκεψη σε ένα από τα οινοποιεία περιλαμβάνει στις περισσότερες περιπτώσεις, μια βόλτα στον αμπελώνα, ξενάγηση στους χώρους παραγωγής και παλαίωσης των κρασιών. Πάντα σε συνδυασμό με μία γευστική δοκιμή των κρασιών που παράγονται (κυρίως) από τις μοναδικές τοπικές ποικιλίες. Από κει και πέρα τα οινοποιεία προσαρμόζουν την οινοτουριστική εμπειρία που προσφέρουν στα μέτρα του επισκέπτη. Η επένδυση στο κομμάτι του επισκέψιμου είναι σημαντική και για τα έξι οινοποιεία που συμμετέχουν στον Σ.Ο.Κ. Ο λόγος είναι ότι ο αριθμός των ανθρώπων που επισκέπτονται τα οινοποιεία του νησιού αυξάνεται κάθε χρόνο.
Κτήμα Χαριτάτου
Στα Κλαδάτα της Κεφαλονιάς στη χερσόνησο της Παλικής, σε μια έκταση 120 στρεμμάτων που περιλαμβάνει ένα αρχοντικό «αγροτόσπιτο» του 19ου αιώνα, αμπέλια, δάση, λίμνες, καλλιέργειες, φυτά και ζώα, δημιουργείται ένα παραμυθένιο σκηνικό στο οποίο εκτυλίσσεται μια οινοτουριστική εμπειρία που θυμίζει αντίστοιχες σε καθιερωμένες και γνωστές περιοχές στη Γαλλία, την Ιταλία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό που κάνει ξεχωριστό το συγκεκριμένο Κτήμα είναι η ψυχή των ανθρώπων του.
Η Ιωάννα Χαριτάτου και τα δύο αδέρφια της, ο Κωνσταντίνος και ο Χαρίτος έχουν ρίζες στην περιοχή που φτάνουν πίσω στον 14ο αιώνα. Τα τελευταία χρόνια αναβίωσαν τον αμπελώνα που καταλαμβάνει έκταση 45 στρεμμάτων, καλλιεργούν με βιολογικές μεθόδους και παράγουν κρασί από κεφαλονίτικες ποικιλίες. Μοσχάτο, Μαυροδάφνη και Βοστιλίδι. Μικρή γκάμα, με επτά ετικέτες, μικρές παραγωγές με κάθε φιάλη να περιέχει εκτός από τις γεύσεις ή τα αρώματα των σταφυλιών και την αγάπη των ανθρώπων για τον τόπο τους.
Άνθρωποι ανοιχτόκαρδοι, με ευγένεια, δίνουν μεγάλη βαρύτητα στο κομμάτι του οινοτουρισμού. Η παλιά αγροικία θα μπορούσε να είναι μουσείο που απεικονίζει τον τρόπο ζωής στο νησί πριν από ένα ή ενάμιση αιώνα. Σήμερα είναι επισκέψιμη και η ξενάγηση σε αυτή είναι αξέχαστη εμπειρία. Η αυλή που μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από τις σελίδες κάποιου παραμυθιού με την κάθε λεπτομέρεια να έχει την δική της αξία και σημασία, φιλοξενεί τις γευστικές δοκιμές. Ανάλογα με τον χρόνο και τη διάθεση των επισκεπτών, οργανώνονται βόλτες στο Κτήμα αλλά και γεύματα ή δείπνα με χαρακτηριστικά πιάτα της κεφαλονίτικης κουζίνας όπως το κουνέλι ή η κρεατόπιτα. Σερβίρονται στην εξωτερική τραπεζαρία συνοδευόμενα από τα κρασιά του Κτήματος και από τις ιστορίες που αφηγούνται με τον δικό τους τρόπο οι Χαριτάτοι.