Skip links

travel.gr | Κτήμα Χαριτάτου: ‘Eνα ποτήρι κρασί στην πιο παραμυθένια αυλή της Κεφαλονιάς

Μια ξενάγηση στους αμπελώνες, το οινοποιείο αλλά και το ίδιο το νησί

Αν βάζαμε σε ένα χρονολόγιο την ιστορία του κτήματος Χαριτάτου, η αφετηρία θα ήταν αιώνες πίσω, στον Ενετό Χαρίτο Τυπάλδο Χαριτάτο (Carito Typaldo Caritato). 

Ένας πιο πρόσφατος σταθμός είναι το 1863 όταν χτίστηκε με την σημερινή της μορφή η αγροικία που μέχρι σήμερα παραμένει ο πυρήνας, η εστία της οικογένειας μας.

Όλα τα μέλη της οικογένειας που έχουν ζήσει εδώ στο κτήμα, στα Κλαδάτα, έχουν συμβάλει ώστε να διατηρηθεί ζωντανό κάθε κομμάτι αυτού του κτήματος· ο κήπος, τα αμπέλια, οι ελιές, το ίδιο το σπίτι μέσα από γιορτές, συγκεντρώσεις, διακοπές, και τέλος μέσα από τις δουλειές κάθε εποχής, τον τρύγο και τις δοκιμές των κρασιών.

Η αναβίωση της παράδοσης

Το κρασί πάντοτε αποτελούσε βασικό είδος εμπορικής δραστηριότητας του κτήματος, η οποία για λίγα μόνο χρόνια αδράνησε λόγω άλλων προτεραιοτήτων της οικογένειας, μέχρι να φτάσουμε στο σήμερα, όπου θα προσέθετα στο χρονολόγιο όσα στοιχεία αποτελούν την ιδιαιτερότητα αυτού του κτήματος και δημιουργούν το «μικροκλίμα» του: Τους οπωρώνες και τα λιοστάσια, τους μικρούς βοτανικούς κήπους, τα φαρμακευτικά φυτά και τα αρωματικά βότανα, τα κυπαρίσσια.

Με τα χρόνια προστέθηκαν τα σπιτάκια για τους σκύλους και τα δεντρόσπιτα για τα παιδιά και φυσικά το παλιό πατητήρι που έγινε ένα σύγχρονο boutique Οινοποιείο.

Εδώ προσπαθούμε να αναβιώσουμε την παράδοση της οικογένειας παράγοντας κρασί από τις γηγενείς ποικιλίες της Κεφαλλονιάς δηλαδή Μοσχάτο, Βοστυλιδι, Μαυροδαφνη, τις οποίες καλλιεργούμε οργανικά.

Το Ιόνιο και η εξωστρέφεια

Το Ιόνιο Πέλαγος ήταν πάντα ένα κανάλι για την εισαγωγή νέων ιδεών από τη Δύση. Πιστεύω ότι η Κεφαλλονιά είναι η κεντρική πύλη αυτού του καναλιού.

Θέλω να πω πως αυτό που κάνει ξεχωριστό το κρασί της Κεφαλλονιάς, είναι οι ίδιοι οινοποιοί του νησιού. Η εξωστρέφειά μας το έκανε γνωστό σε πολύ κόσμο και η επιμονή μας να το συστήσουμε ως το νέο πρόσωπο ενός παλαιού αμπελώνα, είναι στοιχεία που έκαναν το κεφαλονίτικο terroir μια δυναμικά ανερχόμενη οινική περιοχή και έναν δημοφιλή προορισμό. Πλέον όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν την Ρομπόλα, το Βοστυλίδι την ξηρή εκδοχή της Μαυροδάφνης (την Diva ποικιλία της Κεφαλλονιάς).

Η οινοποιεία

Το κρασί σου δίνει την αίσθηση πως φτιάχνεις κάτι που εμπεριέχει ένα ψήγμα αθανασίας γιατί έχει τη δυνατότητα να υπάρχει και μετά από σένα, πολύ πιο μετά από σένα.

Νιώθεις ότι στέλνεις ένα μήνυμα που μεταφέρεται σε μια οικογενειακή σκυταλοδρομία όπου κάποιος παραδίδει και κάποιος παραλαμβάνει.
Μία σκυταλοδρομία που θεωρώ ότι είναι απαραίτητη για να φτιάξεις κρασί.

Μου αρέσει να λέω και επαναλαμβάνω αστειευόμενη, ότι οι Οινοποιοί πρέπει να ζουν πάνω από 100 χρόνια για να προλάβουν να φτιάξουν τα κρασιά που σκέφτονται και κυρίως για να διορθώσουν τα λάθη της προηγούμενης χρονιάς.

Όταν κάποιος αναφέρεται στην πολυετή εμπειρία μας σαν οινοποιείο, απαντώ ναι, αλλά αν σκεφτείτε καλά συμβαίνει μόνο μια φορά κάθε χρόνο· δεύτερη ευκαιρία δεν έχεις· πρέπει να περιμένεις τον επόμενο χρόνο. Να τρυγήσεις και να οινοποιήσεις είναι μια διαδικασία σαν ένα συνεχές υστερόγραφο στο χρόνο.
Η mademoiselle Haritatou επαναπροσδιορίζει τις κλασικές αξίες

Σίγουρα ένα από τα κρασιά μας που ξεχωρίζω είναι η mademoiselle Haritatou. Ένα κρασί game changer, γιατί καταργεί τα στερεότυπα.

Μια μαυροδάφνη που ωριμάζει σε ανοξείδωτες δεξαμενές, και θεωρώ ότι είναι σημείο αναφοράς για την ποικιλία, που οινοποιείται με εξαιρετικά αποτελέσματα χωρίς την συμμετοχή του βαρελιού.

Το προτείνουμε σαν καλοκαιρινό κόκκινο κρασί, κρύο ή και πολύ κρύο, μια πρόκληση στην άποψη ότι τα κόκκινα κρασιά δεν πίνονται κρύα.

Η mademoiselle Haritatou, επαναπροσδιορίζει τις κλασσικές αξίες. 

Αποδεικνύει πως μπορεί να δώσει ένα κρασί παλαίωσης αλλά και ένα καθημερινό κρασί. Το ίδιο είναι και το νησί.

Μπορεί να το χαρεί ένας ξένος περιηγητής που έρχεται μόνος του στο Ιόνιο, αλλά αποδεικνύεται πως είναι και ένα μέρος ιδανικό για οικογενειακές διακοπές.
Έχει ήρεμες και ήπιες εναλλαγές στα τοπία αλλά συγχρόνως και απόκρημνα βράχια με ορμητικά κύματα.

Το Top 10 της Κεφαλλονιάς

Αν με ρωτάτε για το top ten της Κεφαλλονιάς νομίζω ότι είναι οι Κεφαλονίτες. Αυτοί δίνουν ζωή σε όλα και διατηρούν τον τόπο τους ένα μέρος ξεχωριστό.
Φυσικά αγαπώ ιδιαιτέρως το κομμάτι του Ληξουρίου σαν το πιο παραγωγικό κομμάτι. Εδώ φτιάχνονται καταπληκτικά τυριά και πολύ καλά κρασιά.

*Το Οινοποιείο Χαριτάτου είναι επισκέψιμο για winetasting καθημερινά μετά από ραντεβού.
Είναι απόλυτα προσανατολισμένο στις πρακτικές τις οργανικής καλλιέργειας και σίγουρα στις ήπιες με όσο το δυνατόν λιγότερες -έως καθόλου- παρεμβάσεις στην οινοποιητική διαδικασία.